Mit csinál a mediátor?

Mindenkinek vannak konfliktusai másokkal, ez teljesen természetes. Ha azonban egy konfliktus túl hosszan fennáll, vagy megoldhatatlannak tűnik, a mediátor segíthet. A mediátor anélkül vesz részt a probléma feloldásában, hogy a felek múltjáról, vagy más jellegű problémáikról kérdezne, hiszen a mediátori munka lényege az “itt és most”-tal való foglalkozás, valamint a konfliktus békés rendezésének elérése.

Mi történik a mediátornál?

Ha mindkét fél beleegyezik abba, hogy részt vesz a mediáción, megkezdődik a közös munka. Ennek során a felek teret kapnak arra, hogy a saját nézőpontjukat bemutassák a konfliktussal kapcsolatban, valamint, hogy kifejezzék a másik felé igényeiket, kéréseiket. Ezután a két fél közösen, a mediátor segítségével olyan szabályokat hoz, melyek segítik a jövőben a hasonló konfliktusok elkerülését és a békés együttélést.

Mediátor vagy pszichológus?

A mediátor szerepe az aktuális konfliktus megoldásához kötődik, annak végleges megszűnésekor a munkája véget ér. A pszichológus ezzel szemben a hozzá forduló életének több területét érintő kérdésekkel is foglalkozik, a közösen megfogalmazott célnak megfelelően.

Ha Ön úgy érzi, inkább pszichológusi segítségre van szüksége, kattintson ide!

Elérhetőségem:

ivanyuk.aron@gmail.com

06706348143